Vi minnes Leif Aasen


Publisert: 15.05.2020

8. mai var det 75 år siden Norge igjen var et fritt land etter 5 år med tysk okkupasjon. Andre verdenskrig var slutt. I Hvitsten hadde Leif Aasen gitt sitt liv i arbeidet for freden.

Vi minnes Leif Aasen

Leif Aasen var en norsk motstandsmann og sabotør, aktiv i kampen mot det nasjonalsosialistiske Tyskland

Under krigen var Leif Aasen med i Osvald-gruppen, som fra 1941 ble ledet av sjømannen Asbjørn Sunde. I det illegale arbeidet gikk Aasen under dekknavnet «Hagen».

I følge "Våre falne" var han med i Milorg.

Aasen flyktet til Sverige, og var en periode med i de norske politistyrkene der. Men han kom tilbake til Norge i hemmelig oppdrag. Han ble skutt i kamp med tyskerne under en razzia på Hvitsten 15. oktober 1944.

Leif Aasen var radiotelegrafist av yrke. Han ble født 15. februar 1918 i Vestby, sønn av maskinmester Hans Hjalmar Aasen, f. 1887 s. st., og Marie f. Johannessen, f. 1886 i Moss. Han er gravlagt i Vestby. 

Hans fulle navn var Leif Olsen Aasen, ifølge boken «De døde for Norge» av Eirik Veum.

Vestby avis intervjuet Birger Fyrand om hendelsen. Her er et utdrag fra artikkelen i Vestby avis fra 9. mai 1985. 

"Leif Olsen Aasen hadde radiosender og kunne overvåke trafikken i fjorden. Han fartet mye rundt i distriktet med teft for opplysninger som hadde interesse i London. Plutselig forsvant han, men kom tilbake til Hvitsten på forsommeren 1944 etter å ha vært i Sverige. Han bodde i telt, og ringte Fyrand for å få parafin til primusen."

Kilder:

Artikkel i Vestby avis, for dere som er abonnenter: https://www.vestbyavis.no/tyskerne-skjot-og-drepte-leif-aasen-i-hvitsten-jeg-var-40-50-meter-unna-og-horte-skuddvekslingen/f/5-53-449979?access=granted

Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Leif_Aasen

Våre falne: https://www.vg.no/spesial/2015/vaare_falne/?personId=21501