Verdens drukningsforebyggende dag i Hvitsten 25. juli 2023


Publisert: 15.07.2023

Vi markerer Verdens drukningsforebyggende dag 25. juli 2023 - Oppdatert

Verdens drukningsforebyggende dag  i Hvitsten 25. juli 2023

89 menneske druknet i Norge i 2022. Dette er tallet på de som omkom. I tillegg kommer et ukjent antall mennesker som kom i en farlig situasjon og ble reddet fra drukning. Mange av disse har varige mén som er utfordrende også for de berørte familiene.

Drukning er en prosess som blir kritisk over relativt kort tid etter at en person har fått problemer i vannet, f.eks. har falt uti ved et uhell. Med god vannkompetanse kan denne prosessen avbrytes og vi kan berge oss selv eller hjelpe andre når uhellet er ute og stanse utvikling av en farlig situasjon.

Mange drukner innenfor en avstand på 3 meter til sikkerhet og mulig redning. Mange som er ansett som gode svømmere omkommer. Årsakene til dette er mange.

De fleste drukninger skjer utendørs og ofte med de som ikke hadde tenkt til å bade. Derfor er det viktig at vi lærer å svømme ute med klærne på. Vi bør øve på ferdigheter som å trå vannet og bevege oss med hode opp for å klare å orientere oss. 

Mange som er passert 50 år klarer ikke å svømme så langt med den svømmestilen man lærte som barn. Kroppen har endret seg, kanskje leddene har blitt stive og vonde. Derfor må vi lære andre måter å svømme på, som er effektive og sparer energi.

Vær med å øke din og familiens vannkompetanse

Hvitsten vel, i samarbeide med Vestby Livredningsklubb, organiserer Vannkompetansekurs i juli i forkant av Verdens drukningsforebyggende dag 25. juli. Man kan øve seg til selvberging på stranden i Hvitsten.

I Norge er den mest utsatte gruppen de som er over 50 år, spesielt menn, som havner i vanskeligheter etter å ha falt i kaldt vann. Det å trene på å kontrollere kuldesjokk er en viktig ferdighet, samt å finne gode svømmebevegelser som er ikke er hemmet av klærne man har på seg.

Møt opp ved stranden med tøy som du kan svømme i (ulltøy eller treningsdress er bra), ta gjerne med badesko og lue hvis solen ikke skinner. Vi holder på fra kl. 11:30 til ca. kl. 13 torsdag 20. juli og søndag 23. juli.

 

Tirsdag 25. juli markeres FNs Drowning prevention day

Vi møtes på stranden i Hvitsten kl. 12 - 14 tirsdag 25. juli.

Vi skal øve på kasting av bøyer fra bryggen og ha konkurranse. Hvem kan kaste lengst?  Hvem kan redde noen opp av vannet raskest mulig?

I vannet ved stranden kan man: 

  • Prøve seg på redningsbrett
  • Øve seg på livregningshopp fra flytebryggen
  • Ta diplomer i vannkompetanse

Utfordringer i år til alle besteforeldrene: Kan du klare de samme øvelser og de samme merker som barnebarnet?

Instruktører fra Norges Livredningsselskap er på plass.

Vel møtt!

Torill Hindmarch
Hvitsten Vel, styret og Vestby livredningsklubb