Strandryddedagen 19. september 2020


Publisert: 20.09.2020

- slik gikk det!

Strandryddedagen 19. september 2020

Strandryddingen på lørdag 19. september foregikk i strålende vær, knallblå himmel og godt og varmt.

Hvitsten Vel og Hvitsten Seilforening retter en stor takk de som deltok i strandryddingen. Og en stor takk til Torill Hindbarch og Eli Solsrud som tilrettela jobben for oss.

Takk også for positive tilbakemeldinger på dette tiltaket.

Ryddingen foregikk både i regi av Hvitsten Seilforening og Hvitsten Vel. Ryddingen ble gjennomført fra Stabilstranden, gjennom hele Hvitsten til Emmerstad, Brånan og Skjælvika, men unntak av strandlinjen ved de bratteste svabergene.

Vi registrerte at 16 personer deltok. Kaja Strand Karlsen og Torkel Morka Mæhlum fra Seilforeningen kjørte "ribben" og hentet søppel som var samlet på de sydligste ryddeområdene. Noen benyttet også anledningen til en "badestrandrydding" på Kattenstrande som inkluderte å fjerne tørket tang fra bademrådet.

Vi samlet inn ca. 1 stort hengerlass med søppel.

Hva fant man

Fra Bråtebukten til Stabilstranda fant man i tillegg til plast, taustumper og annen søppel, mye isoporkuler som var vanskelig å plukke opp, da de forsvant ned i sanden. Vi oppfordrer dere til å ta opp isopor med en gang dere ser dette i strandlinjen.

Fra Emmerstad til Skjælvika fant man: plastbiter, plastkasse, oppblåsbar båt, plastbøtte, plastkanne, taustumper, fiskesnører, plastflasker, glassflaske, glassbiter, ølbokser, låsespray, lighter, plastkorker, isoporbiter, kapp av impregnerte materialer og på Brånan fant man dopapir med helt ferske DNA-spor.

Det ble også påpekt at det er mye søppel ved Brånan, både fordi dette er et værutsatt område og fordi området har vært brukt til overnatting. Søppelsynder over flere 10-år bakover i tid finner man i busker og kratt langs strandlinjen.

Vestby avis var der også: lenke til artikkel i Vestby avis.

Spesielt om pellets i strandlinjen

Vi bør være oppmerksomme på at det er pellets i strandlinjen i hele Oslofjorden etter et utslipp fra skipet M/V Trans Carrier i slutten av februar 2020. Det er mulig vi bør grave litt nede i sanden ved neste strandrydding for å rydde opp i dette.

Vi ønsker å følge opp tiltak som støtter bevaring av natur og miljø, så  

Velkommen til strandrydding neste år!

Vennlig hlsen
Hvitsten Vel og Hvitsten Seilforening

Bildene under fra venstre viser:

Anders Braaten var den heldige finner av 20 kroner.

Torill Hindmarch som er klar med utdeling av tomme sekker, plastsekker og hansker.

Nils Petter Nordskar og Anniken Isaksen er klare for rydding.

Innsamplet søppel fra Klevenstranda til Bråtebukta.

Torill ser etter flere strandryddere.

Innsamlet søppel fra Stabilodden til Hvitstenstranda.

Image for Strandryddedagen 19. september 2020Image for Strandryddedagen 19. september 2020Image for Strandryddedagen 19. september 2020Image for Strandryddedagen 19. september 2020Image for Strandryddedagen 19. september 2020Image for Strandryddedagen 19. september 2020Image for Strandryddedagen 19. september 2020