Drukningsforebyggende tiltak


Publisert: 15.07.2023

Hva kan hver enkelt av oss gjøre for å forhindre drukning

Drukningsforebyggende tiltak

Altfor mange drukner i Norge.

Veldig mange av de som drukner kan faktisk svømme.

Hva kan hver enkelt av oss gjøre for å forhindre drukning?

Det handler om trening og praktisering av grunnleggende øvelser som gjør at du mestrer mulige farlige situasjoner og kan berge deg selv og andre. 

Øvelser for barn og unge er vedlagt i en pdf-fil som du kan lese på skjerm, laste ned og/eller skrive ut for egentrening eller trening med barn og barnebarn. Disse øvelsene danner grunnlag for diplomer og eventuelt merker. Noen begreper som brukes i vedlegget:

  • Bobbing: man senker seg litt i vannet, så tar man sats på bunnen samtidig som man tar tak i vannet og flytter kroppen fremover. Dette er et godt tiltak hvis man trenger å komme seg i sikkerhet men ikke kan svømme.
  • Sculling: Små rolige håndbevegelser i vannet som skaper motstand slik at man holder seg flytende og i ro, slik at hodet er over vann. Også brukt i situasjoner der man må forflytte seg eller snu rundt uten at man bruker for mye krefter.

Bildene viser også ulike øvelser: kast ut en redninsbøye, venne seg til kaldt vann og flyte med "sculling" i vannet.

Flyte er en paraplyorganisasjon som skal samle alle som jobber med drukningsforebygging i Norge. Her finner du mer informasjon om 25. juli: Verdensdagen for å forebygge drukning.

Lykke til!

Torill Hindmarch
Hvitsten Vel, styret

Image for Drukningsforebyggende tiltakImage for Drukningsforebyggende tiltakImage for Drukningsforebyggende tiltakImage for Drukningsforebyggende tiltakImage for Drukningsforebyggende tiltakImage for Drukningsforebyggende tiltakImage for Drukningsforebyggende tiltakImage for Drukningsforebyggende tiltak